DREPTUL LA VIAȚĂ ȘI SĂNĂTATE AL COPIILOR

În România există zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi prematur au șanse minime de supraviețuire din cauza insuficientei finanțări, a numărului mic de incubatoare sau alte echipamente medicale moderne vitale.
O parte din cei aproape 1000 de bebeluși care pierd anual lupta cu viața ar avea mai multe șanse de supraviețuire dacă investim în dotarea corespunzătoare a spitalelor.

De ce este atât de important să respectăm
dreptul la viață și sănătate al copiilor?

Rata mortalității infantile din România este de 5,7 la mia de nou-născuți în 2024, față de 5,2 anul trecut.  Aceasta este aproape de două ori mai mare față de media UE (3,2 la mia de nou-născuți)

Investițiile în sănătate sunt aproape de două ori mai mici (6,5% din Produsul Inter Brut) față de media UE (11% din PIB)

 

 

Una din trei fete care în prezent sunt mame/gravide minore a rămas însărcinată pentru prima dată în jurul vârstei de 15 ani sau mai puțin, arată datele unui studiu calitativ realizat de Salvați Copiii România. Numai în 2022, 746 de nașteri au fost înregistrate la fete cu vârsta între 10 și 14 ani, alte 1.286 de nașteri fiind la mame care aveau 15 ani. Aproape jumătate (45%) dintre nașterile din mame sub 15 ani din statele Uniunii Europene provin din România, unde unu din zece nou-născuți are o mamă adolescentă. Cu toate că România a dat în 2022 doar 4,59% din nașterile din UE, procentul ajunge la 28,14% pentru nașterile din mame sub 18 ani și la 44,17% pentru cele provenind de la mame care nu au împlinit 15 ani.

Soluțiile salvați copiii

1

Creșterea alocărilor pentru sănătate, pentru atingerea mediei europene de cheltuieli în sănătate de 11% din Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Membre ale Uniunii Europene. România a înregistrat, în 2022, cheltuieli de 6,5% din PIB, un nivel ce nu permite modernizarea infrastructurii medicale (maternități, cabinete medicale școlare, spitale de pediatrie etc.), asigurarea personalului medical necesar și derularea de campanii de informare pentru prevenirea îmbolnăvirilor la copii și părinți.

2

Asigurarea accesului la un medic de familie tuturor femeilor însărcinate și tinerelor mame și derularea continuă a programelor comunitare de educație sanitară și de nutriție infantilă, în special în zonele defavorizate, unde, una din opt gravide nu se află în evidența unui medic de familie, iar un sfert dintre ele nu au fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii.

3

Sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor și în respectarea programului național de vaccinare, prin implicarea activă a mediatorilor sanitari, a moaşelor și a serviciilor de asistență socială. De asemenea, o rețea de specialişti în obstetrică-ginecologie şi medicină neonatală, extinsă echilibrat la nivelul fiecărui județ, va permite preluarea în timp util și îngrijirea corespunzătoare a gravidelor și a copiilor cu risc.

Resurse

Intervenție Salvați Copiii

Cutia Bebelușului

Adaptând modelul finlandez la nevoile mamelor din comunitățile vulnerabile, Cutia Bebelușului contribuie la creșterea responsabilității mamei pentru a-și îngriji mai bine copilul, prin cele 60 de produse destinate nou-născutului și mamei, și oferă un spațiu sigur pentru nou-născuți în primele 3 luni de viață
Raport de cercetare Salvați Copiii

Studiu calitativ privind mamele și gravidele minore din România

Cercetarea sociologică pune la dispoziția autorităților, a specialiștilor și tuturor celor interesați, date științifice reprezentative la nivel național despre situația mamelor minore și a serviciilor adresate sprijinirii lor, demonstrând că sarcina este trăită traumatic de către mamă, iar contextul social în care se naște și este îngrijit copilul este unul extrem de vulnerabil.
Raport – octombrie 2020

Raport privind intervenția Salvați Copiii în contextual pandemiei SARS-COV-2

În contextul pandemiei, Salvați Copiii România și-a activat propriul program de intervenție de urgență pentru copii și părinți din comunitățile sărace, dar și pentru sprijinirea sistemului medical chemat să răspundă urgențelor medicale actuale!

Exprimă-ți opinia despre partidele politice

Participă la sondajul privind implicarea partidelor pentru copii

Cere partidelor să prioritizeze investițiile pentru copii