Ajută-ne să convingem europarlamentarii să pună pe primul plan copiii din România! Semnează petiția de mai jos!

Drepturile copiilor sunt în pericol! Petițiile trimise până pe 8 iulie vor fi prezentate europarlamentarilor pentru ca aceștia să asigure politici și resurse financiare pentru copiii din România!

Stimată doamnă/stimate domnule,

Voi vota la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 și doresc să atrag atenția asupra situației alarmante a drepturilor copilului în România: un copil din doi trăiește în sărăcie, este afectat de analfabetism funcțional, este supus violenței și dorește să părăsească țara pentru un viitor mai bun.

Ca cetățean român, vă cer să luați în considerare aceste nedreptăți în activitatea politică europeană și să puneți presiune pe Guvernul și Parlamentul României pentru a prioritiza investițiile pentru copii. Problemele actuale ale copiilor nu mai pot fi ignorate!

De aceea, susțin cu convingere recomandările de mai jos ale organizației Salvați Copiii.

  • Nota de informare
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

La nivel european

La nivel național

Vă doresc succes!





De peste două decenii, datele statistice descriu exact aceeași situația dificilă a copiilor români, deși în alte state ale Europei, investițiile destinate copiilor sunt tot mai mari și prioritare. Împreună putem aduce pe agenda europeană soluții pentru reducerea abandonului școlar, a mortalității infantile și a violenței din școli care afectează copiii români mai mult decât pe copiii din alte State Membre UE!

1. Sărăcia și excluziune socială, o trăsătură a copilăriei din RomâniaRomânia are cea mai ridicată rată de sărăcie și excluziune socială în rândul copiilor din Europa. 41,5% dintre copii sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, cu diferențe uriașe între mediul urban și cel rural. În familiile cu trei sau mai mulți copii, peste o treime dintre acestea (37,7%) dintre acestea nu-și pot permite o hrană adecvată pentru copiii lor.
2. Degradare educației prin inechitate profundă1 copil din 6 de vârstă școlară nu frecventează școala, iar diferența de performanță școlară în rândul elevilor din familiile afectate de sărăcie față de ceilalți copii este una dintre cele mai ridicate din lume. Mai mult, 1 din 5 copii nu reușește să finalizeze învățământul obligatoriu la timp, iar jumătate dintre copiii noștri sunt analfabeți funcționali, din cauza calității proaste a învățământului din comunitățile vulnerabile.
3. Sănătatea mintală afectează tot mai mulți copii româniProblemele de sănătate mintală la copii sunt frecvente și severe. Peste 41% dintre fetele de 15 ani au probleme de somn, iar 32% se simt singure. Peste un sfert (27,3%) dintre adolescenții români fumează, iar jumătate (50,1%) dintre adolescenții români consumă alcool. Consumul de droguri este răspândit în majoritatea școlilor, iar autoritățile nu intervin. Țara noastră nu dispune de servicii de consiliere gratuite pentru copii.
4. Protecția copiilor împotriva violenței și abuzului sexual sunt deficitareJumătate dintre copii declară că părinții lor folosesc pedeapsa corporală și la fel de mulți devin victimele bullyingului în școli. 20% dintre cazurile de abuz sexual raportate ajung în instanță și doar 5% se soldează cu condamnări penale, doar 1 din 4 astfel de decizii fiind pronunțate cu trimiterea la închisoare a agresorilor.
5. Jumătate dintre copiii români au părinți plecați la muncă în străinătatePeste jumătate de milion de copii au avut recent cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Acești copii sunt mult mai predispuși la consum de alcool, fumat și conflicte cu alți copii.
6. Accesul la educație pentru sănătate este blocat prin decizia majorității parlamentarilor româniAnual, peste 7.000 de copii se nasc din mame minore, aproape 1.200 dintre acestea fiind la a doua sau a treia naștere, iar 750 nu au împlinit 15 ani. În Europa, România înregistrează cea mai gravă situație, fiind mai gravă decât a unor țări din Africa. Rata mortalității infantile a crescut în 2022, ajungând la 5,7 la mia de  nou-născuți, aproape de două ori mai mare decât media europeană.
7. Un nou fenomen național: emigrarea copiilor noștriPeste jumătate dintre copiii români (55,1%) își doresc să plece din țară și să se stabilească în străinătate, considerând că, în România, nu li se respectă dreptul la educație de calitate și la condiții decente de viață.
8. Opiniile copiilor nu contează pentru autoritățiLegislația actuală nu permite copiilor participarea în luarea deciziilor de către autorități. Inițiativele de acest tip ale Guvernului, Parlamentului sau autorităților locale au un caracter festivist sau pur formal. De exemplu, noua lege a educației conține reglementări de blocare ori descurajare a participării reale a copiilor în consiliile de administrație ale școlilor.