Programul de reducere a mortalității infantile

Cu sprijinul companiilor și miilor de donatori, am reușit să dotăm 100 de maternități și secții de nou-născuți ori de pediatrie cu echipamente medicale moderne. În 59 de comunități defavorizate, am realizat informarea gravidelor şi mamelor tinere privind prevenirea îmbolnăvirilor şi respectarea regulilor de igienă și îngrijire a copiilor.

 

 

 

Rezultate și impact

În perioada 2010-2020, Salvați Copiii a ajuns în toate județele, cu peste 830 de echipamente medicale în valoare de 6.000.000 €. În urma dotărilor asigurate de noi, 90.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.

Ca urmare a pandemiei de Coronavirus, Salvați Copiii a deschis un Fondul de urgență pentru sprijinirea spitalelor în cadrul unei campaniei naționale de reducere a mortalității infantile, având ca punct de interes major secțiile de primire în regim de urgență pentru copii, maternitățile și secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți. În urma solicitărilor urgente primite de la spitale din țară, organizația a achiziționat prioritar, echipamente și materiale medicale indispensabile în lupta medicilor. Până în acest moment 56 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie au primit echipamente de protecție și aparatură performantă. Peste 6.800 de cadre medicale au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei cu peste 269.009 echipamente și materiale medicale indispensabile.

Vezi Raport – Intervenția Salvati Copiii Romania in perioada – Covid19

În cadrul campaniei „Zâmbește România”, desfășurată cu suportul GSK România, 1.462 de copii din mediul rural au beneficiat de consult dentar și tratamente stomatologice.

Salvați Copiii a obținut în 2014 înființarea, în cadrul Ministerului Sănătății, a Compartimentului pentru sănătatea femeii și copilului, având ca obiectiv general îmbunătățirea politicilor pentru sănătatea femeii şi copilului.

Am organizat, în 3 ani consecutivi (2014-2016), 3 caravane de control medical al gravidelor cu echipe de medici voluntari. 163 de gravide din comunități rurale din Moldova și sudul României  au beneficiat de consultație și consiliere prenatală, ecografie morfologică de sarcină, evaluare a bunăstării fetale și pregătire pentru travaliu și alăptare.

Din 2010 am creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivelul comunităților rurale defavorizate, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru 46.595 de mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Am asigurat suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică și am informat gravidele și mamele cu privire la importanța alăptării, a vaccinării, a nutriției adecvate și a igienei. În cadrul programului am dezvoltat o intervenție integrată în cadrul căreia am stabilt parteneriate cu actorii instituționali relevanți la nivel local în domeniul sănătății mamei și copilului.

A crescut interesul gravidelor de a efectua controale medicale regulate, iar prin informarea corectă a mamelor a crescut și numărul de copii vaccinați implicați în proiect:

  • din 2010, nu a mai existat niciun caz de mortalitate infantilă în cele 31 comunități defavorizate incluse în program;
  • 30% mai multe gravide din aceste comunități merg la ginecolog pe perioada sarcinii;
  • copiii de 0-5 ani sunt aduși la control medical periodic în proporție de 90%;
  • rata de vaccinare a crescut cu 50% în toate comunitățile monitorizate;
  • toate gravidele, mamele și copiii incluși în program au fost înscriși la medicul de familie;
  • din 2010, nu a mai existat niciun caz de mortalitate infantilă în cele 59 de comunități defavorizate incluse în program.

În cadrul programului de reducere a mortalității infantile Salvati Copiii Romania am derulat o campanie de informare și de susținere a 100.000 de mame din 74 de maternități din toată țara. În fiecare maternitate inclusă în campanie mămicile au beneficiat de sesiuni de educație cu privire la ingrijirea nou-născuților, importanța îmbrățișărilor și combaterea depresiei postpartum și au fost informate cu ajutorul unei broșuri realizate de Salvați Copiii în parteneriat cu medici neonatologi, pediatrii și psihologi. Informarea a fost completată de kit-uri suport pentru îngrijirea nou-născuților ce au fost dăruite la naștere fiecărei mămici.

Mai mult, 6 maternități (Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu) sunt dotate cu un sistem de comunicare video, în vederea informării mamelor, prin intermediul filmelor educative, cu privire la sănătatea și îngrijirea nou-născutului, dezvoltarea armonioasă a acestuia prin îmbrățișări și combaterea depresiei postpartum ce sunt montate câte unul/salon.

Dacă doriți să susțineți programul Salvaţi Copiii de reducere a mortalității infantile în România o puteți face cu un SMS lunar la 8844 cu textul „SALVEZ”, în valoare de 2 Euro.

Exprimă-ți opinia despre partidele politice

Participă la sondajul privind implicarea partidelor în respectarea drepturilor copilului.