Programul de protecție a copiilor împotriva violenței

Deși interzise prin lege încă din anul 2004, abuzul și neglijarea continuă să fie fenomene prezente în viața copiilor din România. 46% dintre copii afirmau că sunt bătuți acasă de către părinți, și 5% de către cadrele didactice, ca parte a procesului de disciplinare, în timp ce 15% dintre părinți consideră încă pedepsele fizice drept un mijloc corect și adecvat de educare a copiilor.

Rezultate și impact

Inițiativele Salvați Copiii de reducere a violenței asupra copilului și de promovare a educației pozitive, demarate în 1999, au avut ca rezultate:

  • lansarea primei campanii de informare și sensibilizare cu privire la fenomenul violenței asupra copilului, cu mesajul „Bătaia NU e ruptă din Rai!”, având ca impact interzicerea prin lege a pedepselor fizice și a tratamentelor umilitoare sau degradante asupra copilului (Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului);
  • dezvoltarea a 4 centre de consiliere (București, Iași, Timișoara și Târgu-Mureș), 50.260 de copii și părinți fiind beneficiari ai educației parentale și intervențiilor psihoterapeutice oferite gratuit;
  • promovarea utilizării în siguranță a Internetului, prin crearea unei linii naționale de raportare (Hotline) a conţinutului ilegal întâlnit pe paginile web româneşti și prin informarea a peste 1.000.000 de copii şi 50.000 de adulţi; 24.000 de cadre didactice au fost formate în vederea aplicării la ore a celor două ediții ale ”Ghidului de siguranţă online în mediul şcolar” elaborat de Salvați Copiii.
  • dezvoltarea sistemului european de protecţie a copiilor dispăruți și crearea, în 2004, a sistemului național de asistenţă și protecție a copiilor victime ale traficului (11 centre).
  • de la declanșarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei, din 25 februarie 2022 până în prezent, Salvați Copiii a oferit servicii de protecție, educație și informare pentru 337.806 de persoane, dintre care 173.345 de copii ucraineni și 164.461 de adulți.
  • din martie 2022, în parteneriat cu Directia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, Salvați Copiii a creat primul centru Barnahus din România care este un model integrat de servicii de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime ale abuzului sexual și victime ale violenței domestice.
  • în programul „Școli fără bullying”, Salvați Copiii a organizat sesiuni de informare și pregătire pentru 1.199 de profesori, directori și consilieri școlari, și precum și pentru 314 părinți, din 140 de școli pentru aplicarea de metode educaționale bazate pe disciplină pozitivă și implementarea normelor metodologice antibullying. În aceste activități de informare și prevenire, au fost implicați 6.023 de copii (din care 1.881 au devenit ambasadori anti-bullying în școlile lor). Astfel, Salvați Copiii a facilitat constituirea și funcționarea grupului de acțiune antibullying în 80 de școli partenere, în alte 58 grupul fiind în curs de constituire.

Exprimă-ți opinia despre partidele politice

Participă la sondajul privind implicarea partidelor pentru copii

Cere partidelor să prioritizeze investițiile pentru copii