Știri

Rata de absorbție a fondurilor europene in perioada de programare 2014-2020 este, în România, sub media UE

Ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Cristian Dinu, declară într-un interviu că ”suntem sub media UE (ca rata de absorbție pe 2014-2020), dar nu suntem nici pe ultimul loc, iar lucrurile sunt așa din cauza condițiilor care trebuie îndeplinite pentru absorbție.”

Practic, România a primit până acum 2,3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, din care 2 miliarde de euro însumează avansurile acordate de Bruxelles, iar 300 de milioane de euro sunt fonduri pentru agricultură. Pentru fondurile structurale 2014-2020, nu a există nicio rambursare, pentru că România nu are încă acreditate instituțiile de absorbție a banilor europeni.

Totodată, ministrul își exprimă îndoiala cu privire la impactul obținut în urma formărilor profesionale realizate prin utilizarea programului POSDRU 2017-2013. Pentru a afla un răspuns, s-au inițiat discuții cu specialiștii Institutului Național de Statistică (INS) și ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru găsirea unui mecanism ”prin care sa avem trasabilitatea intervenției noastre și să urmărim și efectul final.”

Interviul pe larg pe Hotnews.ro .

Foto: Agerpres.