Știri

Consiliul local Reghin – dezbateri pe tema burselor școlare

Plecând de la îngrijorările legate de creșterea abandonului școlar în învățământul preuniversitar, consilierul PMP Rus Dan Dorul a propus mărirea cuantumului burselor școlare începând cu semestrul doi al anului școlar 2015-2016. ”Tot ne confruntăm în societatea românească cu accentuarea procentului de abandon școlar. Cred că aceste burse stimulează acei copii să meargă motivați la școală. Cuantumul mi se pare mediu și am putea aloca pentru viitorul acestui municipiu care sunt acești tineri, atât elevii de liceu, cât și cei de gimnaziu, o mai mare parte din buget. Dacă alocăm pentru recreere sume mari din bugetul local, cred că și pentru acești copii ar trebui să dăm la fel. Aș avea propunerea ca această bursă de performanță să fie de 200 de lei, 150 de lei la bursa de merit, 100 de lei la bursa de studiu și 75 de lei la bursa socială.”

În replică, consilierul PSD Ovidiu Marian a considerat că mărirea burselor ar trebui făcută începând cu anul 2017. ”Este foarte binevenită orice mărire de burse. În alte localități, municipii precum Reghinul, sumele acordate pentru burse sunt la jumătate față de cele din Reghin. Noi acordăm burse duble. Este pentru prima dată când aceste burse se acordă și elevilor de gimnaziu și este suficientă această sumă propusă de executiv. În cazul în care observăm că banii nu sunt suficienți, nu-și ating scopul, o mărim anul viitor. Propunerea mea este să rămânem pe aceste sume, iar în cazul în care aceste burse nu-și ating scopul, efectele nu sunt suficiente, să le mărim anul viitor”.

Respingerea propunerii a fost susținută și de primarului municipiului, Maria Precup. ”În acest an școlar, spre deosebire de alte unități administrative, am introdus burse și pentru ciclul gimnazial, numărul acestora fiind acum de 548, iar suma totală alocată pe lună de 32.150 de lei. Practic am dublat numărul de burse prin acordarea acestora pentru copii claselor V-VIII, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Consider că abandonul școlar este un fenomen întâlnit și în aceste clase, astfel putem stimula cât mai mulți copii, să rămânem la plafonul care este stabilit de Consiliul Local.”

Sursa: www.ziaruldemures.ro