Cere partidelor să prioritizeze educația pentru copii

Completează cu numele, prenumele și emailul tău scrisoarea de mai jos. Destinatari vor fi candidații la alegerile parlamentare din decembrie 2016 și partidele din care aceștia fac parte.pic-01

În România, 282.000 de copii între 7 și 17 ani nu urmează nicio formă de educație. În anul școlar 2014-2015, 34.293 de copii au abandonat ciclul primar ori gimnazial, cu 8.400 mai mulți decât în anul precedent, părăsirea timpurie a școlii înregistrând cele mai mari cifre din UE.

Infrastructura și dotările unităților școlare înregistrează diferențe nepermise, în special între urban și rural, sau între cartiere aparținând acelorași orașe, dar discriminate pe criteriul dezvoltării lor economice.

Deși, conform Constituției, învățământul este gratuit, acesta ascunde multiple costuri ascunse (manuale, fondul clasei, meditații, uniforme, serbări, pază, rechizite, dotări școlare, alimente) pe care mulți părinți nu le pot acoperi.

Nu în ultimul rând, salarizarea total necorespunzătoare a cadrelor didactice constituie un obstacol serios în obținerea motivației și performanței profesionale și în atragerea în sistem a unui personal competent.

Din aceste considerente, Salvați Copiii cere Parlamentului României și viitorului Guvern o schimbare rapidă în ceea ce privește finanțarea educației publice, prin alocarea anuală a 6% din Produsul Intern Brut, procent prevăzut de Legea 1/2011 a educației naționale, și nu doar 3% așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Stimate candidat,

Am fost unul dintre cei care au votat la alegerile parlamentare din decembrie 2016 și doresc să vă reamintesc că educația gratuită și de calitate este un drept fundamental al copilului. Pentru respectarea acestui drept, vă cer să luați în considerare, în activitatea dumneavoastră politică, următoarele măsuri:

 • Utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie și transparență totală în folosirea banilor publici;
 • Asigurarea accesului universal la educaţie preşcolară, primară şi secundară pentru toţi copiii;
 • Îmbunătăţirea calităţii educaţiei prin asigurarea unei infrastructuri adecvate și o mai bună selecție, formare și salarizare a cadrelor didactice;
 • Curriculum modern, actualizat ştiinţific şi bazat pe cercetări şi bune practici privind educaţia copiilor;
 • Incluziunea şcolară a copiilor cu dizabilităţi;
 • Adoptarea şi implementarea Strategiei naţionale şi a Planului de acţiune privind educaţia timpurie;
 • Introducerea educaţiei interculturale şi a educaţiei pentru toleranţă și, totodată, introducerea unor sisteme de prevenire şi eliminare a violenţei în şcoli;
 • Participarea copiilor la deciziile luate în consiliile de administrație ale şcolilor;
 • Asigurarea serviciilor de consiliere prin creşterea numărului de consilieri şcolari, astfel încât unui consilier să-i revină 300 de elevi;
 • Consolidarea cooperării dintre instituțiile de învățământ, serviciile sociale și organizaţiile neguvernamentale.

Vă doresc succes!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Dacă aceasta este prima ta implicare în acțiunile noastre, vei primi periodic un newsletter Salvați Copiii. Respectăm confidențialitatea datelor personale și nu vom oferi altei instituții ori persoane adresa ta de email. Te poți dezabona oricând dorești.