Probleme actuale - sănătate

În România există, în spitale sau maternități, zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi înainte de termen se sting din cauza numărului insuficient de incubatoare sau alte echipamente medicale moderne.
O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de sprijin pentru mame şi copii şi dotarea corespunzătoare a spitalelor și maternităților.

De ce este atât de important să respectăm
dreptul la viață și sănătate al copiilor?

Rata mortalității infantile în România


Sursa: INS, consultat la data de 30.09.2016

Soluțiile salvați copiii

1

Continuarea tendinței de creștere a bugetului pentru sănătate, pentru atingerea mediei europene de 7% din PIB alocate pentru sănătate. România alocă anual aprox. 4%. Resursele financiare vor permite modernizarea infrastructurii medicale (maternități, cabinete medicale școlare, spitale de pediatrie etc.), asigurarea personalului medical necesar și derularea de campanii de informare pentru prevenirea îmbolnăvirilor la copii și părinți.

2

Asigurarea accesului la un medic de familie tuturor femeilor însărcinate și tinerelor mame și derularea continuă a campaniilor comunitare de educație sanitară și de nutriție infantilă, în special în zonele defavorizate şi cu sprijinul societăţii civile. În comunitățile vulnerabile, 22% dintre gravide nu sunt în evidenţa unui medic de familie, iar 67% dintre acestea nu au făcut nicio ecografie în timpul sarcinii.

3

Sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor și în respectarea programului național de vaccinare, prin implicarea activă a moaşelor și a serviciilor de asistență socială. De asemenea, o rețea de specialişti în obstetrică şi medicina neonatală extinsă echilibrat la nivelul fiecărui județ va permite preluarea în timp util și îngrijirea corespunzătoare a gravidelor și a copiilor cu risc.

Cum poți ajuta la soluționarea problemelor

Cere partidelor să prioritizeze educația pentru copii

Cere partidelor să asigure copiilor dreptul la viață și sănătate

Resurse

Raport alternativ - septembrie 2016

Instrument important de monitorizarea a respectării drepturilor copilului în România

Salvați Copiii a monitorizat, pe parcursul a șapte ani (2008 – 2015) numeroși indicatori privind respectarea drepturilor copilului, ca fundament pentru Raportul Alternativ Periodic prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, în 3 octombrie 2016, la Geneva.
Analiza serviciilor medicale - mai 2016

Analiza serviciilor medicale din secțiile de nou-născuți și obstetrică

Personal insuficient, analize vitale care nu pot fi efectuate noaptea sau în zilele de sărbătoare – acestea sunt doar câteva dintre problemele din maternitățile din România, în urma unui studiu Salvați Copiii, care a vizat 163 de unități din țară.